Ideeën en inspiratie voor een woonkamer in landelijke stijl

5 tips voor het kiezen van een nieuwe bank

Als je kiest voor een woonkamer in landelijke stijl, dan betekent dat warmte en gezelligheid. In dit artikel helpen we je op weg naar dé ideale woonkamer. De woonkamer is dé ruimte waar gezelligheid en sfeer het meest naar voren moet komen. Heerlijk na een drukke dag ’s avonds ontspannen of in het weekend je tijd doorbrengen met vrienden en familie.

Je ziet in woonprogramma’s en magazines dat de woonkamer vrijwel altijd een grote rol inneemt. Pagina’s en video’s vol met voorbeelden van landelijke ontwerpen.

Tweezitsbank.net heeft voor jouw natuurlijk ook een collectie voorbeelden verzameld waaruit je inspiratie kunt opdoen.

Met deze gids helpen we je op weg naar een prachtig landelijk interieur.

Aan de slag

Een korte en gedetailleerde omschrijving van een woonkamer in landelijke stijl is niet eenvoudig. Nu moet een woonkamer uiteraard niet over een definitie of perfecte omschrijving gaan, maar om een persoonlijke en warme plek die jij zelf creëert.

Je kunt nog zoveel perfecte voorbeelden erbij pakken, als het niet naar je persoonlijke smaak is, zal het uiteindelijk tegenvallen. Voorbeelden zijn een goede inspiratiebron, maar je moet je uiteindelijk helemaal thuis voelen in je nieuwe woonkamer.

We hebben alvast een galerij voor je gemaakt, waar je hopelijk een hoop inspiratie uit kunt halen.

Wat zijn de beste kleuren om te gebruiken in een landelijke woonkamer?

Het kiezen van kleuren is misschien wel een van de meest persoonlijke keuzes die je zult moeten maken bij het inrichten van de ruimte. En de woonkamer is daarbij misschien wel de belangrijkste ruimte in huis.

Je zult hier vrienden en familie ontvangen en die wil je natuurlijke laten zien wat voor sfeer jij in huis wilt brengen.

Aangezien we ons richten op een landelijke stijl, staat en warme sfeer en gezelligheid voorop. Houd hier dus rekening mee in de kleurkeuze.

Het volgende punt is verlichting en lichtinval. Dit is cruciaal in een woonkamer met een landelijke uitstraling.

Ga je voor een kleine aanpassing of volledig nieuw interieur? In geval van het laatste heb je natuurlijk de volledige vrijheid om je eigen smaken en wensen eruit te laten springen. Wat het geval ook is, zorg dat de ruimte dus genoeg verlicht is en goede lichtinval heeft.

Een slimme optie is om gebruik te maken van lichte kleuren. Een felle kleur kan, maar doe dit dan op een enkele muur of vlak om het niet te laten overheersen.

Wat kan ik nog meer doen met de muren?

Naast het gebruik van lichte kleuren op de muur, is behang natuurlijk ook nog een optie. Denk er wel aan om gebruik te maken van behang met een rustig patroon of textuur.

Of heb je wel eens gedacht aan een houten lambrisering? Niet de oubollige stijl uit de jaren ’70, maar een mooi hedendaags houten bekleding. Hout voegt zonder twijfel een extra landelijke uitstraling toe aan het interieur. Nog een optie is een houten plafond (iets wat in oude huizen vaak al zit).

Naast hout geven bakstenen een echte landelijke uitstraling. Kies bijvoorbeeld voor een behang met baksteen print in lichte kleur. Het mooiste zijn natuurlijk echte bakstenen, maar die optie is niet voor iedereen te realiseren.

Wat voor vloer geeft een echte landelijke uitstraling aan de woonkamer?

Een vloer is een bepalend onderdeel van de uitstraling van een ruimte. Nog belangrijker dan in andere stijlen interieur, is de vloer bij een landelijke interieur een onmisbaar onderdeel van het geheel.

Voor een woonkamer in landelijke stijl zijn de meest voor de hand liggende opties een houten of natuurstenen vloer. Echt natuursteen en massief houten planken zijn erg prijzig, dus stem dit goed af in je budget. Een goedkopere oplossing is een laminaatvloer.

Kies in ieder geval nooit voor een stoffen vloerbedekking. In geen enkele woonkamer, maar zeker niet in een ruimte in landelijke stijl.

Een vloerkleed is daarentegen wel een hele leuke toevoeging aan een landelijke inrichting. Zeker een donker vloerkleed, maar ook in bruin of oranje kleur kan het een mooi effect geven aan een landelijke woonkamer.

Hoe richt je een landelijke woonkamer eigenlijk in?

Het inrichten van een woonkamer kan ontzettend leuk, maar ook best lastig zijn. Zeker wanneer de leeftijden in huis nogal uiteenlopen, zoals bij gezinnen. Een huiskamer waar ook kinderen leven richt je heel anders in dan wanneer er tieners rondhangen.

Dan nu, de meubels. Niet onbelangrijk. In een landelijke stijl mogen best wel wat grove en ruime meubels staan. Een perfect bankstel mag hierin natuurlijk niet ontbreken. Misschien wel twee bankstellen als je een grote woonkamer hebt.

Bekijk hieronder onze selectie banken in landelijke stijl.

Een grote chesterfield geeft zeker een landelijke uitstraling, maar een strakke bank met lichte hoes of kleed misstaat ook zeker niet.

Verder zijn een houten (salon)tafel en goede verlichting, in combinatie met schemerlampen zeker iets om te overwegen.

Omdat een woonkamer meer dan één functie heeft, is het prettig als je de verlichting hier op kunt afstemmen. Om de lichtinval te regelen kun je kiezen voor gordijnen of verduisterende schuifpanelen.

Als dit allemaal geregeld is, wordt het tijd om met accessoires en andere decoratiestukken aan de slag te gaan. Wat absoluut niet mag missen zijn persoonlijke spullen en herinneringen. Zet wat fotolijstjes neer op zwevende planken en hang een schilderij op.

Let wel op dat je de ruimte niet vol zet met deze spullen, want daarmee wordt het een chaos met wirwar spullen.

Nog een aantal laatste tips

Hopelijk heb je met deze tips inmiddels een beetje een idee hoe je jouw interieur een landelijke twist gaat geven. Toch zijn er nog een aantal kleine dingen die je in de gaten moet houden.

  • Maak een budget
  • Bepaal je eigen tijd en tempo
  • Kan je niet alles zelf? Schakel iemand in die verstand van zaken heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *